Anja

21 september 1965 - 11 maart 2015

"Je moet iets met fotografie gaan doen," zei mijn vrouw Anja me ergens in 2009. En daar had ze redenen voor.
Fotografie heeft me sinds mijn twaalfde in zijn greep. Een fantastische verslaving. Anja en ik trokken er regelmatig op uit en vaak ging dan ook een camera mee. Ik fotografeerde bijzondere momenten die we tegen kwamen. Ook An mocht ik graag 'kieken'. Momenten die erg dierbaar voor me zijn.
An zag hoe gepassioneerd ik met fotografie bezig kon zijn. Onderwerpen als 'mensen', 'architectuur', 'bouwprojecten' en soms zelfs zaken 'vanuit de lucht' waren toen al mijn favoriet. Ik verdiepte me in die onderwerpen om daardoor de lat steeds hoger te leggen.

Anja_1365_px_x_1365_px

Ze zag de passie en spoorde me aan om de Fotovakschool te gaan bezoeken, workshops te gaan volgen en om te investeren in professionele apparatuur. Op 29 april 2011 schreven we ons samen in bij de Kamer van Koophandel: 'András Schuh Fotografie' was een feit.
Anja had een goede kijk op beeld. Ik vroeg haar vaak met me mee te kijken als er weer foto's 'de deur uit moesten'. Dan zaten we samen achter de computer om de foto's door te nemen. Ook als er woning- of portretfoto's gemaakt moesten worden, ging ze vaak met me mee.

Op 23 september 2014 -twee dagen na haar verjaardag- kregen Anja en ik te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker had. Genezing was niet meer mogelijk. Vijf maanden heb ik An thuis verzorgd. De laatste zestien dagen van haar leven hebben we samen in Hospice Baroktuin in Arnhem gewoond. We vonden er een warm bad, liefdevolle opvang en goede zorg. Anja is alweer ruim vijf jaar geleden overleden. Maar tot op de dag van vandaag, als er weer een serie foto's 'de deur uit gaat', vraag ik in gedachten nog steeds haar mening; "Wat vind je hiervan, An? Kan deze? Of toch die andere foto?" Zo zal ze altijd levendig worden gehouden en in gedachten een belangrijke bron van inspiratie voor me zijn...

Goede doelen

Minder kanker, meer genezing en betere van kwaliteit van leven

In nagedachtenis van Anja zet ik mij in voor de onderstaande goede doelen. Help je mee een wereld te creëren met minder kanker, betere genezing en vergroting van kwaliteit van leven? Steun dan ook één van de onderstaande goede doelen.

1

Radboud Oncologie Fonds

Oncologie is één van de belangrijkste speerpunten van het Radboudumc. Er wordt gewerkt aan een ideaalbeeld waarin kanker niet langer bestaat. Daar is veel onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. Het Radboud Oncologie Fonds wil meer mensen in Oost-Nederland betrekken in de strijd tegen kanker, om zo meer geld in te zamelen. Geld dat direct naar onderzoek in het Radboudumc Centrum voor Oncologie gaat.
Voor het Radboud Oncologie Fonds maak ik belangeloos foto's. Die vind je terug in onder andere persberichten, website, jaarverslagen en reclame-uitingen. Het 'ROF' is mijn focusdoel.

2

Stichting Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.
Sinds 2016 heb ik mij verbonden aan de Roparun.

3

Hospice Baroktuin

Een hospice is er voor ernstig zieke mensen. Vaak bevinden zij zich in de laatste weken of maanden van hun leven. De bewoners krijgen er deskundige zorg in een veilige en huiselijke omgeving, wat 'palliatieve terminale zorg' heet. Voor sommige mensen is thuis wonen in deze laatste periode van het leven geen optie meer. Dan is een hospice hun laatste thuis.
Ik mag graag 'kleur brengen' in dit hospice, in de vorm van bloemen en versnaperingen. Het is het hospice waar Anja en ik samen hebben gewoond. Ooit hoop ik er vrijwilliger te zijn, maar voor nu is dat nog té pittig.

4

Stichting Hair4Her

Stichting Hair4Her zamelt haarwerken en hoofdbedekkingen in en leent deze vervolgens kosteloos uit aan patiënten met kanker. De stichting, gerund door Esther Hogeweg, streeft ernaar om een haarwerk een tweede of zelfs een derde leven te geven.
Ik maak profiel- en evenementenfoto's voor de stichting en draag als vrijwilliger ook op andere vlakken graag een steentje bij.

wolkenlucht

Soms kijk ik even op, glimlach en prevel zachtjes; "Ik weet dat jij het bent..."

- András

Als je ooit twijfelt over foto's, denk dan maar aan wat ik ervan gevonden zou hebben...

- Anja